Bodrum, 08. lipnja 2021.

City Diplomacy: Bratimljenje Malog Lošinja i Bodruma

Gradovi Mali Lošinj (RH) i Bodrum (RT) potpisali su 7. svibnja 2021. online na digitalnoj platformi  Sporazum o namjeri (MuO) gradova prijatelja koji će, kad pandemijske okolnosti to dozvole, biti potpisan i uživo od strane gradonačelnice Ane Kučić i gradonačelnika Ahmeta Arasa. Izaslanstvo grada Bodruma i grada Muğle (koji je ujedno i administrativno središte pokrajine  Muğla) planira u listopadu 2021. posjetiti Zagreb, Rijeku i Mali Lošinj. Generalna konzulica Ivana Zerec posjetila je oba grada od 7. do 10. lipnja 2021. i susrela se s guvernerom Muğle Orhanom Tavlijem, gradonačelnikom Bodruma Ahmetom Arasem, rektorom sveučilišta u Muğli (Sitki Koçman University) dr. Hüseyinom Çiçekom, predsjednikom Trgovačke i industrijske komore Muğle Mustafom Ercanom te voditeljem agencije za promociju Bodruma Serkanom Ceylanom.

Suradnja urbanih zajednica temeljit će se prije svega na održivom razvoju, zelenoj ekonomiji, investicijama, turizmu, kulturi, umjetnosti i sportu, u okvirima kojim suradnja na lokalnoj razini dokazuje svoj globalni utjecaj. Temeljem Sporazuma o namjeri gk Zerec razgovarala je s domaćinima o njegovoj provedbi odnosno o konkretnim projektima u industriji, trgovini, poljoprivredi i turizmu. Provest će se zajedničke aktivnosti u održivom razvoju, zaštiti okoliša, recikliranja, obnovljivih izvora energije, klimatskih promjena i pametnih gradova. Organizirat će se uzajamni studijski posjeti, seminari i konferencije, poticati upoznavanje mladih i studentska razmjena. Planirana je i organizacija Dana planeta Zemlje, naizmjenično u Malom Lošinju i Bodrumu.

U organizaciji GK RH u Istanbulu ostvaren je tako prvi u nizu planiranih spajanja gradova prijatelja u Hrvatskoj i Turskoj. Unatoč brojčanim disproporcijama u veličini i broju stanovnika kad su u pitanju hrvatska i turska urbana središta, izražen je interes za suradnjom koji se poklapa i s politikama VE i EU u transgraničnoj suradnji, izgradnji kapaciteta, dijeljenju iskustava u razvoju demokracije i dobrog upravljanja, gospodarskoj suradnji, klimatskim promjenama itd. Također je procijenjeno da treba osnažiti nekolicinu ranije potpisanih povelja o suradnji gradova (kao npr. Dubrovnika i istanbulske općine Beyoğlu) ili ih nakon desetljeća zanemarivanja oživjeti.

Copyright (c) 1997.- 2021. Ministarstvo vanjskih i europskih poslova RH Sva prava pridržana